måndag 21 november 2011

När bokcirkeln Edit åkte på bokkollo

I helgen tog sig nästan hela bokcirkeln ut till Blidö för att gå på bokkollo. Vi hade tillfälligt förlorat Ann-Louise som var på 30-års kalas, men gjorde vårt bästa för att fylla hennes platsmed hjälp av Lovisa, 7 månader, och katten Sigge.




Bokkollot gick i lugnets tecken. Vi promenerade, eldade, lagade mat, fikade och boktipsade. Men framförallt läste vi. Hela stugan fylldes av böcker och halvt utslagna Edits som låg och fnissade för sig själva för en fin teckning i Liv Strömquists Ja till Liv! eller fällde en tår över slutet i Little Bee.



Mycket tid gick åt till ätande. Till lördagslunch fick vi getost- och tomatpaj. Beatrice lagade en fantastisk ostkaka till fikat och till kvällsmål satte vi i oss en kantarellsoppa med vitlöksbröd. I första kapitlet i Little Bee äter flickorna på flyktingförläggningen nämligen en blaskig champinjonsoppa. Blaskigheten försökte vi jobba bort med extra fet grädde och lite vitlök. Efter middagen gjorde Malvan en efterlängtad återkomst i Josefins regi.


Diskuterandet av Little Bee var inte så vilt då Josefin var den enda som läst ut boken. Vi kunde i alla fall enas om att det var en väldigt viktig bok som saknade svensk motsvarighet så vitt vi kände till. Vi hoppas dock att en liknande svensk bok kommer. Mycket i flyktinghanteringen kändes obehaglig och onödigt brutal och vi hoppas att det inte är riktigt lika illa i Sverige.

Boken utspelar sig i Nigeria och i Storbritannien. Vi får följa två kvinnor med mycket olika bakgrund vars vägar korsas av en slump på en strand i Nigeria. Mötet ärrar dem bägge för livet och får enorma konsekvenser för resten av deras liv.

Bokens karaktärer upplevdes som något platta och inte helt trovärdiga. De kändes lite för tillrättalagda för att fungera hela vägen. Trots detta är boken definitivt läsvärd. Kanske låg problemet i att boken lästes på engelska, men det tror vi inte. Det kommer troligtvis en svensk översättning inom kort och vi lär nog inte få vänta länge på filmen heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar