lördag 20 augusti 2011

Recept!













Ratatouille 
6 personer

2 gula lökar
2 auberginer
2 röda paprikor
3 zucchini
5 vitlöksklyftor
4 tomater
1 bruk tomatkross
2 msk tomatpuré
4 tsk oregano
svartpeppar
salt

Använd en stor stekgryta. Skiva och stek löken i olja några minuter. Skiva eller strimla auberginerna, paprikan, zucchinin och finhacka vitlöken och fräs i ca 10 minuter tills allt är mjukt. Blanchera tomaterna i varmt vatten, ta bort skinnet och hacka grovt. Tillsätt sedan oregano, svartpeppar, salt och tomaterna och rör om. Koka alltsammans i 30 minuter tills tomatsåsen är tjock.


Foccacia
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
12 dl vetemjöl
flingsalt
olivolja

Smula ned jästen i en degbunke. Rör ut den i lite av det ljumma vattnet och tillsätt därefter resten av vattnet. Häll i hälften av mjölet, tillsätt saltet och rör ihop. Tillsätt resterande mängd mjöl och knåda till en smidig deg. Om degen är kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl. Häll 2 msk olivolja i en bunke och rör runt degen i oljan. Täck över och låt jäsa på dragfri plats i ca 1 timme. Olja in en långpanna. Lägg över den jästa degen i långpannan och tryck ut den så att den täcker hela ytan. Pensla degen med olivolja och strö över salt. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen i 15 - 20 minuter.


Vitlökscrème
2 dl crème fraiche
2 msk grädde
gräslök
2 vitlöksklyftor


Knäckig blåbärspaj
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
150 g margarin
3 dl blåbär

Smält margarinet och tillsätt övriga ingredienser. Lägg blåbären i en pajform och smula pajdegen över bären. Grädda i ugn 200 grader ca 15-20 minuter tills pajen fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar