onsdag 28 september 2011

The people of Edit, del 3: Beatrice

Beatric, en skånetös från finfina Lunds kommun, flyttade till storstan för att arbeta som ungdomsbibliotekarie i en liten kommun i södra Stockholm.

Varför läser jag böcker:
Den som läser böcker lever inte bara ett utan många liv. Alla dessa historier, karaktärer, livsöden, mysterier och förvecklingar ger både insikt och förståelse. Som läsare får du nya perspektiv på och en större förståelse för omvärlden och dig själv. Jag tror att en läsare är en öppnare och mindre fördomsfull människa. Att läsa gör dig till en bättre människa.
Sen är det ju fruktansvärt kul också!

Vilken typ av böcker läser du helst?
Romaner i alla dess möjliga former, historiska romaner, Sci-fi, fantasy, skräck m.m. Dessutom slukar jag med glädje en hel del ungdomsböcker. Böcker som borde läsas oavsett ålder. Anser jag, en ungdomsbibliotekarie.

Nämn en bok du tycker mycket om och motivera varför.
Jag väljer två.
Kärlekens historia av Nicole Krauss. Handlingen, karaktärerna, språket - det är så fantastiskt att jag dör en smula.
I en klass för sig av Curtis Sittenfeld. Jag har en fäbless för uppväxtskildringar och internatmiljön. Ung vuxen söker sin identitet: en berättelse om utanförskap, självförakt och klass. En bok för alla som någon gång varit osäker tonåring (har vi inte alla det?) och även om jag mången gånger vill ruska om Lee Fiora kan hennes knivskarpa iakttagelser av sig själv och omvärlden verkligen kännas i hela kroppen.

Vilka böcker undviker du?
Jag läser det mesta. Allt utom biografier, BOATS (based on a true story) och hyfsat sällan deckare och chick-lit.

Om du fick välja en författare (levande eller död) att träffa på tu man hand, vem hade du valt?
Vad svårt. Jag vet faktiskt inte. Kanske författarparet Nicole Krauss och Jonathan Safran Foer. Två av mina favoritkaraktärer är Alma (Kärlekens historia) och Oscar (Extremt högt och troligt nära). Det vore fint att prata med deras skapare. Safran Foer har dessutom nyligen skrivit den mycket angelägna Eating Animals.

Var läser du helst?
Överallt. I soffan, vid matbordet, på pendeltåget, på långresor, i sängen, på parkbänk, gående (om boken är riktigt bra). Helst läser jag koncentrerat, endast en bok åt gången och gärna fort. Gärna med en kopp te och något gott och kladdfritt att knapra på. Viktigt på senare tid: när bebis sover.

Matlagning - kul eller ett nödvändigt ont?
Roligt! Kan vara allt från avslappnande och nästintill meditativt till stressigt och spännande. Det senare gäller ofta vid matlagning till Editträffarna då det ofta är helt nya rätter med nya smaker som ska lagas - det kan bli hur som helst!

fredag 23 september 2011

På tal om Marie

För de av oss som kommer att läsa Boken om Blanche och Marie, tänker jag att det är dags för ett Edit-studiebesök. Nobelmuseet har just nu en utställning om Marie Curie, som verkar spännande.

Oljetavla föreställande Blanche och Marie

Böcker i bokhyllan som inte är lästa

Septembers boktips hade temat Böckerjagköptmeninteläst. Ni vet de där böckerna som slinker ner i kassan för att slippa betala frakt/ser snygga ut/blivit tipsade om. Jag tror att vi alla har en sådan hög med böcker hemma. (Utom Bea då, som är bibliotekarie och är ständigt försedd med nya böcker.)

Mina tips blev således Boken om Blanche och Marie av P.O. Enquist, Musik och tystnad av Rose Tremain, Easter Parade av Richard Yates och Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross.

Efter en ganska rafflande omröstning vann Easter Parade. Elisabeth-Lisa hade gjort försök att lyssna på Blance och Marie och var inte övertygad, Bea kom fram till, efter mycket lång betänketid, att hon redan läst Musik och tystnad och Påven Johanna var ingen riktigt intresserad, de många lovorden till trots.