måndag 22 augusti 2011

Höstläsning

Beatrice hade denna gång valt böcker på temat föräldraskap. Som vanligt presenterade hon böckerna med stor inlevelse och vi satt tysta med gapande munnar och lyssnade storögt medan hon berättade om Majgull Axelssons Moderspassion, Prins Charles känsla av Liv Strömquist, Drottningen vänder blad av Alan Bennett, Karl-Ove Knausgårds Min kamp 2 och Himlen börjar här av Jandy Nelson.

Beatrice må ha varit missnöjd med att inte få välja bland höstens nyheter i sin presentation, men vi andra tyckte om hennes bokval och det blev en jämn kamp mellan Prins Charles känsla, Moderspassion (en personlig favorit) och Drottningen vänder blad (en stark favorit hos Lisorna och även kallad Drottningboken). Knausgård orkade vi inte med någon av oss. Vinnaren blev Prins Charles känsla och därmed har den grafiska romanen tagit sitt kliv in i Edit. Spännande!

söndag 21 augusti 2011

Det stora huset - den nakna sanningen i punktform

KARAKTÄRER
Daniel Varsky, Nadia, Lotte Berg, familjen Weisz, Domaren, Uri och Dovnik. 

SÅDANT VI GILLADE
Berättelsen om Uri och Dovnik.
Porträtten av människors ensamhet.

SÅDANT VI INTE GILLADE
Nadias berättelse. Ångest!
Alldeles för långa kapitel!

SÅDANT VI UNDRADE ÖVER
Vem är Daniel Varsky?
Hur hänger de olika berättelserna ihop?
Har Krauss verkligen skrivit boken utan att veta hur den skulle sluta?

MOTIV & TEMA
Att återställa det gamla.
Ensamhet - hur människor som lever nära inte känner varandra.
Den ensamma författaren med sitt skrivbord i den egna skrivarlyan.

lördag 20 augusti 2011

Recept!













Ratatouille 
6 personer

2 gula lökar
2 auberginer
2 röda paprikor
3 zucchini
5 vitlöksklyftor
4 tomater
1 bruk tomatkross
2 msk tomatpuré
4 tsk oregano
svartpeppar
salt

Använd en stor stekgryta. Skiva och stek löken i olja några minuter. Skiva eller strimla auberginerna, paprikan, zucchinin och finhacka vitlöken och fräs i ca 10 minuter tills allt är mjukt. Blanchera tomaterna i varmt vatten, ta bort skinnet och hacka grovt. Tillsätt sedan oregano, svartpeppar, salt och tomaterna och rör om. Koka alltsammans i 30 minuter tills tomatsåsen är tjock.


Foccacia
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
12 dl vetemjöl
flingsalt
olivolja

Smula ned jästen i en degbunke. Rör ut den i lite av det ljumma vattnet och tillsätt därefter resten av vattnet. Häll i hälften av mjölet, tillsätt saltet och rör ihop. Tillsätt resterande mängd mjöl och knåda till en smidig deg. Om degen är kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl. Häll 2 msk olivolja i en bunke och rör runt degen i oljan. Täck över och låt jäsa på dragfri plats i ca 1 timme. Olja in en långpanna. Lägg över den jästa degen i långpannan och tryck ut den så att den täcker hela ytan. Pensla degen med olivolja och strö över salt. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen i 15 - 20 minuter.


Vitlökscrème
2 dl crème fraiche
2 msk grädde
gräslök
2 vitlöksklyftor


Knäckig blåbärspaj
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
150 g margarin
3 dl blåbär

Smält margarinet och tillsätt övriga ingredienser. Lägg blåbären i en pajform och smula pajdegen över bären. Grädda i ugn 200 grader ca 15-20 minuter tills pajen fått fin färg.

Vi äter en auberginerätt och funderar över den där Daniel Varsky

Det har varit sommar och Edits har läst Det stora huset av Nicole Krauss. Förväntningarna var höga. Kanske lite för höga efter hajpandet av Krauss tidigare bok Kärlekens historia som flera av oss läst. Men när vi sågs hemma hos mig en småregnig och nästan tropisk augustikväll var vi nog ändå nöjda med vår läsning. Ingen busvisslade, ingen gjorde vågen och ingen grät. Vi var kort och gott nöjda.

Det stora huset visade sig emellertid vara en utmärkt bokcirkelbok. Flera av oss kände att vi velat diskutera boken med någon medan vi läste för att kunna reda ut alla lösa trådar i berättelsen. Krauss har byggt upp en historia runt ett stort och otympligt skrivbord och dess ägare, och läsaren strävar hela tiden försöker förstå hur allt hänger samman, vilket inte är helt enkelt. Medvetet har Krauss gjort detaljer från de olika berättelserna lika och vi luras flera gånger att tro att det är på ett eller annat sätt.

En av bokens gäckande gåtor är Daniel Varsky. Han är mannen som allt verkar handla om, kanske själva nyckel till berättelsen och den enda viktiga person som Krauss inte låter få en egen berättelse. Hon skriver istället om Nadia som lånar skrivbordet av Daniel Varsky, Lotte Berg som ser sin son i honom, om släkten Weisz som ägde skrivbordet allra först och som förlorar det under andra världskriget och om domaren Uri och hans son som genom ödets irrvägar får leva med konsekvenserna av de forna ägarnas jakt på skrivbordet.

Nadia åker i bokens början hem till Daniel för att hämta möblerna och däribland skrivbordet han lånar ut och här blir hon bjuden på middag: "Det luktade dessutom mat, något som senare skulle visa sig vara en auberginerätt som han lärt sig laga i Israel." Och vilken auberginerätt lagade Daniel Varsky om inte ratatouille, tänkte jag. Medan vi diskuterade Det stora huset åt vi denna grönsaksröra med vitlökscrème och foccacia. Till efterrätt bjöds det på knäckig blåbärskaka, med handplockade blåbär från Blekinges djupa skogar, och vaniljglass till det.

Vi diskuterade Nicoles sätt att skriva och låta berättelsen växa fram utan att ha en färdig story klar från början, vi pratade om vikten av att läsa sammanhängande och ofoget i att skriva långa kapitel. Vi var också ganska eniga om att berättelsen om domaren, sönerna Uri och Dovniks var den intressantaste om än den var oändligt sorglig och att Nadias berättelse var den vi kunde varit utan.

Vi som läst Morgan Larssons uppväxtskildring Radhusdisco som var andraboken denna gång var belåtna. Det var småputtrigt med stor igenkänning och berättelser som dem om killen med äckelburken (en burk full med kroppsavlagringar) eller den om hur Morris och hans kompis får leka med rikemansungens fina leksaker en hel sommar utan att han vet om det är sådana vi kommer att minnas.

torsdag 11 augusti 2011

The people of Edit, del 2: Josefin

Josefin är skåning i själ och hjärta, uppvuxen i Södra Sandby [sambí] utanför Lund och jobbar nu som gymnasielärare i svenska och psykologi på en skola söder om Stockholm.

Varför läser du böcker?
Böcker är underhållning och avkoppling för mig. Älskar verklighetsflykten i att gå upp helt i en bra bok. Litteratur beskriver ofta människors drivkrafter och det fascinerar mig.

Vilken typ av böcker läser du helst?
Vardagsrealistiska berättelser att relatera till är fint. Helst läser jag korta, förtätade romaner eller noveller. På hösten vill jag gärna läsa skräckromaner och fantasy. Jag gillar alltid litteraturhistoriska klassiker, gärna från 1800-talet. Gärna naturalistiska. Och så har jag en stark kärlek till Murakamis böcker.

Nämn en bok du tycker mycket om och motivera varför.
Murakamis Kafka på stranden är en helt genialisk roman. Älskar att den anspelar på Oidipusmyten oh att det finns en gåta att besvara. Murakamis sätt att skapa suggestiva parallellvärldar (finns de på riktigt eller är de bara ett sätt att beskriva det mänsklga psyket?) är otroligt intressant.

Vilka böcker undviker du?

Chicklit är inte min kopp te. Inte heller dokumentära romaner om krig eller biografier om kända människor. Det vore praktiskt och allmänbildande att gilla böcker om historiska händelser, men den entusiasmen är helt död. Jag har också svårt för att läsa om främmande kulturer. Deckare anses ofta mindre kreddigt än annan litteratur. Jag läste gärna deckare när jag var yngre, men det går inte att komma ifrån att har man läst en har man läst de flesta. Dessutom gör det mig arg att förövaren i deckarna alltid är psykiskt sjuk nuförtiden. Att säga så är inte bara fel, det är dumt också. Mustiga släktkrönikor talar inte heller till mig.

Om du fick välja en författare (levande eller död) att träffa på tu man hand, vem hade du valt?
Murakami, CJL Almqvist eller Hjalmar Söderberg.

Var läser du helst?
För mig själv i lugn och ro; ensamvargen i mig vill få fullt utrymme när jag läser. Sedan jag fick barn rymmer jag gärna hemifrån när jag vill läsa. Att sitta i solen på en bänk utanför Mellqvists kaffebar på Bysistorget är lyx för mig.

Matlagning - kul eller ett nödvändigt ont (motivera!)?
Fram till nyligen lagade jag bara mat för att överleva och för att inte dö av näringsbrist från all Mc Donalds-mat jag äter. Sedan vårt kök renoverades och blev jättefint och sedan min dotter började äta riktig mat har jag dock börjat uppskatta matlagning. Det chockar mig att säga det, men det är kul när det blir gott.

Elisabet om Josefin: Trots svårigheter med mustiga böcker från främmande kulturer har Josefin klarat sig fint de två första åren med Edit och både läst och tyckt om böcker från de flesta världsdelar. Men om sanningen ska fram tipsar hon själv helst om vardagsrealism från Sveriges mörka skogar.